Tuesday, December 20, 2011

all a-kimbra



Pe Kimbra am descoperit-o acum un an și ceva, și vreme de vreo lună nu am ascultat, murmurat și recitat decît Settle down. După care m-a lovit probabil vreo altă revelație muzicală și am uitat-o, pentru a o redescoperi acum cîteva luni grație colaborării cu Gotye, pentru piesa Somebody I used to know. Îmi place pentru că are o voce ciudățel de bună, un timbru intens și un stil inconfundabil. All in all, e cea mai quirky cool kiwi songstress pe care am auzit-o în ultima vreme. Și am auzit multe.

Cînd oamenii încetează să te mai strige după numele de familie, e un semn că gata, ți-a cam ieșit numărul de circ, ești faimos- vezi Madonna sau Beyoncé. În cazul lui Kimbra lucrurile stau exact invers: tînăra de 21 de ani (I know, right??) a renunțat la numele de familie (care, în caz că vă interesează, e Johnson) în speranța că va veni și faima la un moment dat. Pînă acum strategia ei pare să dea roade bune. Născută în Noua Zeelandă, dar stabilită în Melbourne, Kimbra și-a lansat primul album, Vows, în septembrie 2010, și de atunci lumea, conform obiceiului, o tot compară cu diverse alte ”fierce ladies”, gen Nina Simone, Florence and the Machine, Bjork, etc. Pot recunoaște părți în care se apropie de stilul respectivelor enumerate mai sus, dar cam atît. In my opinion, una e Kimbra și nu e ca celelalte. Ceea ce e bine și pentru ea și pentru celelalte. Zic.

Alte lucruri pe care le mai știu eu despre această tînără și voi poate nu, dar n-ați îndrăznit să întrebați:
- îi plac rochiile florale și salopetele.
- she's a sucker for anything custard related: crème brûlée, apple crumble with custard over it, etc.
- e fan Karen Walker, mai ales ochelarii și inelele funky.
- rujul roșu mat e her thing.
- e fan înrăit St. Vincent, o cîntăreață americană. Zice că o inspiră songwriting-ul ei și abilitățile la chitară. Sună un pic ca PJ Harvey, indie with an edge, but really beautiful.
- are o mică obsesie pentru brodat: ”It's something I've done since I was a kid. You buy the little patterns and follow them." Obișnuiește, de asemenea, să taie hainele noi pe care și le cumpără din magazin pentru a face variante originale, sau pentru a le decora cu broderiile menționate mai sus.
- recunoaște că mai nou e înnebunită după Ipad. Îi place aplicația numită Polychord, pe care o folosește ca să scrie cîntece cît timp e prin turnee.
- Îi place stilul cîntăreței britanice Janelle Monae. ”I love seeing her in the suit jackets and tuxedos. I like that she is a style icon who isn't totally sexualized. She is still super sexy but in a different way."
- cînd stă pe net intră pe thecoolhunter,  în căutare de tot felul de chestii interesante și inspirante, de la artă la muzică. o mai găsești des pe ebay, scormonind după instrumente muzicale vechi.
- Leonardo di Caprio e actorul ei preferat din toate timpurile și recunoaște că abia așteaptă să-i vadă noul film, J. Edgar, despre șeful FBI-ului.
- Citește mult C.S. Lewis (tocmai a terminat una din cărțile lui de non-ficțiune, The Four Loves). Recomandă cu căldură și biografia lui Prince, oricare dintre ele.
- Îi plac berea cu ghimbir și vinul roșu (pinot noir sau merlot).
- Adoră mîncarea japoneză. Preferata ei: okonomiyaki- un fel de clătită făcută cu ouă și varză.
- În viitorul apropiat ar vrea să viziteze Turcia.

Anyway, she's pretty good.

No comments:

Post a Comment